Miten aloittaa karppaaminen – näin VHH onnistuu
21 kesä

Miten aloittaa karppaaminen – näin VHH onnistuu

Ruokavaliot

VHH-ruokavalio eli tuttavallisemmin karppaus ei ole enää se kuuma puheenaihe, joksi se nousi muutamia vuosia sitten. Karppaamisen hyödyt eivät ole kuitenkaan kadonneet mihinkään. Ne ovat ja pysyvät.

Siksi mekin pureudumme vielä karppaamiseen. Se on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen elämäntapa (huomaa, se ei ole dieetti, se on ruokavalio).

Aloittaminen

Aloittaminen aina vaikeaa – niin kuuluu vanha suomalainen sananlaskukin. Mutta karppaamisen kohdalla kyse on pääasiassa mielen lujuudesta. Jos olet päättänyt aloittaa terveellisemmän ruokavalion, et voi antaa itsesi lipsua siitä heti ensimmäisen mieliteon kohdalla.

Vähähiilihydraattisten ruokavalioiden isä Dr. Atkins suosittelee aloittamaan ”dieetin” ketoosilla, koska se on tehokkain tapa polttaa rasvaa. Useimmat meistä kuitenkin tuntevat olonsa omituiseksi ketoosissa ja siksi itse suosittelen ennemmin kokeilemaan joko ns. alakarppia tai hyväkarppia, joissa hiilareita syödään noin 60g ja 100g päivässä. Näin aivotoiminta pysyy terävämpänä ja rasva palaa silti lähes yhtä tehokkaasti (jopa tehokkaammin, kun jaksat jopa treenata).

Sitten ohjeisiin:

  1. Opiskele ensin mitä karppaus on, voit katsoa niin sanotun ruokamatriisin täältä.
  2. Tyhjennä ruokakaapistasi pois kaikki VHH-ruokavalioon sopimattomat tuotteet kuten leivät, viljatuotteet, riisit, perunat, sokeripitoiset herkut ja runsashiilihydraattiset hedelmät.
  3. Osta tilalle juureksia, rahkaa, runsaasti lihaa, kananmunia, pähkinöitä, sieniä ja salaattivihanneksia kuten jäävuorisalaattia, kurkkua ja parsakaalia. Hyväkarpissa voit syödä myös pieniä määriä hedelmiä, täysjyväviljaa, papuja ja tummaa riisiä.
  4. Valmista ruoat itse.
  5. Noudata itsellesi sopivaa ateriarytmiä. Moni suosittelee jopa 5-6 ateriaa per päivä, mutta tuoreet tutkimukset osoittavat, että myös 2-4 ateriaa päivässä on aivan yhtä hyvä (tai jopa parempi) rytmi.
  6. Seuraa ihmeissäsi rasvan palamista.

Moni ajattelee, että karppaaminen on pelkkää kananmunaa ja pekonia. Se ei pidä paikkansa. Moni karppaaja syö todella monipuolisesti erilaisia salaatteja, sieniä, juureksia, kalaa, makkaraa (vain täyslihaista), kanaa ja mitä tahansa lihoja. Myös juustot ja monet muut sokerittomat maitotuotteet sopivat täydellisesti karppaajan päivittäiseen ruokavalioon.

Netti on pullollaan erilaisia karppaajan reseptejä aina hiilarittomasta pizzasta VHH-kakkuihin asti. Yhteistä kaikille karppaajille on runsas proteiinin ja rasvan saanti.

Entä lisäravinteet?

Periaatteessa runsaasti salaatteja, vihanneksia, juureksia ja lihaa sekä sopivasti maitotuotteita syövä ei välttämättä tarvitse mitään lisäravinteita.

Me kuitenkin suosittelemme kaikille monivitamiinia, D3-vitamiinilisää sekä magnesiumia (yleensä ZMA:n muodossa). Lisäksi suosittelemme karppaajillekin omega-3-rasvahappoja lisäravinteena. Niitä ei voi periaatteessa saada liikaa, kunhan valitsee vitamiinittoman ravintolisän.

Mitä muuta?

Suosittelemme myös pitämään huolta riittävästä unen saannista. Aikuinen mies ja nainen tarvitsee noin 7-9 tuntia unta yössä. Jos nukut jatkuvasti alle 6 tunnin unia, mieti nukkumistasi uusiksi. Mene aikaisemmin nukkumaan, vaihda treeni tai työrytmiä tai ota katsaus ruokavalioosi.

Lisäksi alkoholin käyttöä kannattaa vähentää merkittävästi. Olut on karppaamisen kannalta huonoin vaihtoehto, sillä siinä on runsaasti gluteenia. Kuivat viinit ja väkevät viinat ovat paras valinta, mutta niitäkin tulee käyttää harvoin ja kohtuudella.

Muista, että VHH-ruokavalio ei ole dieetti, se on elämäntapa. Moni karppauksen aloittanut on tuntenut olonsa merkittävästi paremmaksi ja päättänyt jatkaa vähähiilihydraattisella loppuelämänsä.

Näillä opeilla voit aloittaa karppaamisen jo vaikka huomenna. Toivotamme lopuksi onnea ja menestystä kaikille nykyisille ja tuleville karppaajille!

Kategoriat

Mass.fi Tarjoukset