”Nyhtökaura on lihaa parempi lähde proteiinille”
22 kesä

”Nyhtökaura on lihaa parempi lähde proteiinille”

Ruoka-aineet

Punttis.net kirjoitti aikaisemmin loistavan artikkelin nyhtökaurasta. Artikkelin tärkein sisältö oli tämä: nyhtökaura on parempi proteiininlähde kuin perinteinen liha.

Jaa miksikö? Koska sen aminohappokoostumus on itse asiassa täydellisempi kuin missään lihassa. Se sisältää muun muassa isoleusiinia ja valiinia enemmän kuin kana, nauta tai soija.

Punttis.net:n tutkimustyö innosti meitä. Suosittelemme lukemaan heidän artikkelinsa ja tutustumaan tarkemmin heidän pieneen tutkimukseensa. Kaikki kunnia siis Punttiksen porukalle – te inspiroitte meitä.

Nyhtökaura pähkinänkuoressa

Ei, se ei sisällä pähkinää. Kyseessä on vain suomalainen sanonta.

Mutta sitten asiaan: nyhtökaura on itse asiassa nimensä mukaisesti pääosin kauraan pohjautuva kasvipohjainen proteiinituote. Kauran lisäksi siinä on mukana härkäpapua ja hernettä.

Gold & Green Foodsin mukaan nyhtökauran juuret ovat nimenomaan korkealaatuisessa ja puhtaassa pohjoismaisessa kaurassa. Tuotantomenetelmät vastaavasti ovat alun perin Aasiasta.

Proteiinin lisäksi tuote sisältää merkittävän määrän kuitua. Koska nyhtökaura on kasviperäinen tuote, on se ekologisempi kuin vastaavat lihatuotteet. Se toimii hyvin muun muassa jauhelihan ja pulled pork nyhtöpossun korvaajana.

Ravintosisältö

”Nyhtistä” myydään maustettuna ja maustamattomana. Tuotteesta riippuen ravintosisältö voi hieman vaihdella, mutta tässä suuntaa-antavat sisällöt per 100 grammaa.

  • Noin 27 – 31,4 grammaa proteiinia
  • Noin 9,6 – 9,9 grammaa hiilihydraatteja
  • Noin 3,8 – 4,7 grammaa rasvaa

Lähde: Wikipedia

Valmistus

Koska kaupassa myytävä nyhtökaura on itse asiassa kypsää, säilyy se jääkaapissa jopa 2-3 kuukautta. Valmistus on helppoa, sillä se vaatii vain lyhyen lämmittämisen pannulla tai tuotteen lisäämisen kastikkeeseen tai keittoon ruoanlaiton loppuvaiheessa.

Vaikka tuotevalikoimissa on jo valmiiksi maustettuja vaihtoehtoja, ovat ne suhteellisen mietoja. Voit siis itse maustaa annoksesi juuri niin kuin haluat.

Reseptejä löydät Gold & Green Foodsin sivustolta klikkaamalla valikosta kohtaa ”Reseptit”.

Entäs gluteeni?

Nyhtökauran raaka-aineet itsessään eivät sisällä gluteiinia. Valmistus kuitenkin tapahtuu myllyissä, joissa on aikaisemmin voitu käsitellä vehnää, ruista tai ohraa, joten tuoteselostuksen mukaan gluteenia saattaa olla pieniä määriä (alle 0,1 %).

Se ei siis ole täysin gluteeniton, mutta erittäin vähägluteeninen.

Kategoriat

Mass.fi Tarjoukset