Jääkiekkoilijan lisäravinteet & ruokavalio

Jääkiekkoilijan lisäravinteet & ruokavalio

Ravinnolla on suuri merkitys urheilusuoritukseen. Siksi myös suomalaisen jääkiekkoilijan pitää syödä oikein ja tarvittaessa täydentää ruokavaliotaan lisäravinteilla. Me keräsimme yhteen listan niistä ravinnelisistä ja vinkeistä, joilla maksimoit tehosi niin kentällä kuin sen ulkopuolellakin.

Ruokavalio tasapainoon

On tärkeää, että syöt riittävästi ja terveellisesti. Syö siis runsas aamiainen, jossa on runsaasti proteiinia. Hyviä vaihtoehtoja ovat muun muassa kananmunat, täysjyväleipä, kaurapuuro ja vähärasvaiset lihat. Päälle voit ottaa hedelmän tai marjoja.

Syö runsaasti proteiinia ja vihanneksia. Pidä huolta, että sinulla on sekä kasviksia / vihanneksiä että jotakin proteiinipitoista jokaisella aterialla. Panosta hiilihydraateissa laatuun. Valitse siis täysjyvätuotteita, bataattia ja perunaa pikaruoan ja sokeripitoisten herkkujen sijaan.

Moni urheilija valitsee syödä useamman kerran päivässä – esimerkiksi 5-7 kertaa päivässä pienempiä annoksia. Periaatteessa on aivan se ja sama syötkö usein pieniä annoksia vai harvemmin isompia annoksia. Kuuntele omaa kroppaasi ja toimi sen mukaisesti.

Välipalaksi voit valita hedelmän ja pähkinöitä. Jos mahdollista, yritä tässäkin saada vähän proteiinia esimerkiksi kinkun, kanan, raejuuston tai kananmunan muodossa.

Juo riittävästi. Tavalliset tallaajat juovat liian vähän, ja niin tekevät myös jääkiekkoilijat.

Muista hyvät rasvat. Eläinperäisiä rasvoja ei tarvitse erikseen vältellä – ne nimittäin tukevat hormonituotantoa. Mutta muista samalla saada riittävästi Omega-3-rasvahappoja. Syö siis runsaasti myös kalaa tai ota rasvahappoja ravintolisänä.

Näillä tehot irti

Kreatiini

Kreatiini (kreatiinifosfaatti) osallistuu kehosi ATP-tuotantoon ja sillä on täten suuri vaikutus lihasten tehoon ja jaksamiseen. Kovissa anaerobisissa suorituksissa, kuten jääkiekossa kovaa luisteltaessa, kreatiini tuo jopa 15 % lisätehoa.

Kreatiinimonohydraatti on hinta-hyötysuhteeltaan yksi parhaista lisäravinteista. Se tukee sekä voiman kehittymistä että lihasmassan kasvua.

Vertaa kreatiini-lisäravinteet tästä!

Palautusjuoma

Kun palaudut optimaalisesti, voit harjoitella tiheämmin ja kovempaa. Kehität niin voimaa kuin lihasmassaa kavereitasi nopeammin.

Tavallisesti hyvässä palautusjuomassa on sekä nopeasti imeytyvää proteiinia (heraa) että hiilihydraatteja. Lihaksesi saavat rakennuspalikoita ja sinä voit keskittyä siihen mitä osaat parhaiten: kovaa treenaamiseen.

Vertaa palautumiseen tarkoitetut tuotteet tästä!

BCAA

Kun treenaat kovaa, pitää lihaksille saada riittävästi rakennuspalikoita. BCAA eli haaraketjuiset aminohapot vaikuttavat proteiinisynteesiin erityisen voimakkaasti.

Jos tavoitteenasi on pitää yllä hyvää lihaskuntoa, kasvattaa lisää lihasmassaa ja maksimoida palautuminen, nauti BCAA-juomaa treenin aikana.

Katso BCAA-tuotevalikoima tästä!

Muuta

Muita jääkiekkoilijalle tärkeitä lisäravinteita ovat muun muassa beeta-alaniini (parantaa happokestävyyttä), monivitamiinit, D3-vitamiini sekä Omega-3-rasvahapot. Viimeksi mainitut kolme ovat tärkeitä itse asiassa kaikille meille suomalaisille – joten ne sopivat myös jäkkärille.

Huomaa, että nuoren kiekkoilijan ei tarvitse vielä ostaa isoa kasaa ravintolisiä. Perinteisellä kotiruoalla pärjää hyvin. Jos olet alle 18-vuotias, pyydä vanhemmiltasi ja valmentajiltasi ensin lupa ennen kuin lähdet ostamaan lisäravinteita mistään.