Mitä syödä ennen treeniä – 4+1 vinkkiä ja esimerkkejä

Mitä syödä ennen treeniä – 4+1 vinkkiä ja esimerkkejä

Salilla on vaikea antaa kaikkeansa, jos maha on tyhjä – tai vastaavasti aivan liian täynnä. Siksi täydellisen treeniä ennen syötävän välipalan valitseminen onkin joskus vaikeaa.

Siksi halusimmekin vastata kysymyksiin: Mitä syödä ennen treeniä? Mikä on täydellinen välipala ennen salia? Vastaus ei vain ole niin yksiselitteinen. Hyvä välipala riippuu monesta asiasta: millainen treeni sinulla on tiedossa, mitkä ovat tavoitteesi, paljonko treeniin on aikaa ja miten tavallisesti reagoit ruokaan.

Mens Health listasi neljä erinomaista vinkkiä, joiden avulla löydät itsellesi parhaat purtavat.

1. Suosi hiilareita

Ruoat, jotka ovat erittäin rasvapitoisia tai kuitupitoisia saavat suurimman osan ihmisistä väsymään. Siksi kannattaa suosia hiilihydraatteja lähteistä, joita vatsan on helppo käsitellä. Tutkimukset ovat osoittaneet, että hiilarit ennen suoritusta voivat parantaa lopputulosta.

2. Syö oikeaan aikaan

Vanhan säännön mukaan hyvä tasapainoinen ateria on hyvä saada syötyä noin 3-4 tuntia ennen harjoittelua. Jos sinulla on kova nälkä tai jos treenisi on erittäin pitkä, on pre-workout -välipala hyödyllinen.

Jos syöt pientä purtavaa ennen salia, on kuitenkin tärkeää antaa kroppasi prosessoida ruokaa hieman ennen harjoittelun aloittamista. Kun treenaat, verta siirtyy enemmän lihaksiin ja näin sitä jää vähemmän ruoansulatuselimistölle, mikä voi aiheuttaa vatsaongelmia.

Jos treeniin on alle 60 minuuttia, yksi banaani tai pari voileipäkeksiä on hyvä vaihtoehto. Jos aikaa on yli 60 minuuttia, laita mukaan vähän vähärasvaista raejuustoa.

3. Vältä ylisyömistä

Kaikki me tarvitsemme eri määrän kaloreita ja ruokaa toimiaksemme. Yksi hyvä tapa kuitenkin arvioida ruoan määrä on tämä sääntö:

  • Jos treeniin on tunti aikaa, syö 1 gramma hiilareita per painokilo.
  • Jos treeniin on kaksi tuntia aikaa, syö 2 grammaa hiilareita per painokilo.
  • Jos treeniin on kolme tuntia aikaa, syö 3 grammaa hiilareita per painokilo.

Näin et syö liikaa, mutta sinulla on varmasti energiaa treenata.

4. … tai skippaa välipala kokonaan

Kaikki eivät tarvitse ruokaa ennen treeniä. Välipalan tarkoitus on antaa sinulle energiaa. Jos treeni ei kulje vaikka söisit mitä sitä ennen, kannattaa koko välipala skipata. Tärkeintä on, että treeni kulkee – mutta et kärsi samalla nälästä.

Esimerkkejä välipaloista

Jos treeniin aikaa alle 60 min:

  • Banaani ja pieni nokare maapähkinävoita.
  • Muroja ja maitoa.
  • Maitoon tehty pienehkö kaurapuuro.

Jos treeniin aikaa yli 60 minuuttia:

  • Voileipä + banaania
  • Kreikkalaista jugurttia, 1-2 desiä marjoja
  • Hedelmäsmoothie (esim. banaania, heraproteiinia, maitoa, vettä ja jäätä)
  • Raejuustoa, ananasta ja pieni pala leipää tai hapankorppua.

+1 Lisäravinteet

Jos et yksinkertaisesti ehdi syödä tai tykkäät saada tarvitsemasi kalorit kevyemmässä juoman muodossa, kannattaa tutustua erilaisiin hiilihydraatti- (esim. maltodekstriini) ja proteiinijauheisiin sekä erillisiin treeniboostereihin. Toki treeniboostereiden eli PWO:iden tarkoitus on usein piristää – ja ne sisältävätkin usein lähinnä kofeiinia ja muita piristäviä aineita. Osa kuitenkin pitää sisällään myös hiilareita ja proteiinia. Alta löydät muutamia esimerkkituotteita!